Träskyddspriset till Skellefteå

  • Publicerat 11 nov 2020

Lorenz Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå kommun, tar emot Träskyddspriset 2020. Fotograf: Jonas Westling

 

 

Skellefteå kommuns genomtänkta arbete med tillgänglighetsanpassade träbryggor och ramper, tilldelas det första Träskyddspriset. Priset delas ut av Svenska Träskyddsföreningen. Goodpoints VD Magnus Boman har deltagit i årets prisjury.

Ett hållbart träbyggande

Skellefteå kommun valdes till vinnare bland fem nominerade kandidater. Vinnaren har, anser juryn, under flera år arbetet medvetet med materialval och utvecklat kunskap så att de nu kan fungera som ett hållbart föredöme.

- Det här är ett lysande exempel på där träskyddskunskapen framträder i val av konstruktion  och material. Här kan man förvänta sig en livslängd och resurseffektivt innehåll under lång tid, säger Fredrik Westin, vd för Svenska Träskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Prisvinnande Skellefteå kommun har skapat föredömliga bryggor bland annat vid Vitbergstjärn, Kalvträsk och Östanbäck. Fotograf: Jonas Westling

Juryns motivering

"Skellefteå kommun tilldelas Träskyddspriset 2020 - det första som delas ut - för utmärkt utformade och inspirerande bad- och fiskebryggor i beständigt trä. Skellefteå kommun har under lång tid arbetat målmedvetet med beständigt materialval. Kommunen visar hur en övergripande strategi har omsatts i praktiken på flera platser och där arkitektur och funktion anpassats efter närmiljö och alla invånares möjligheter. Det omsorgsfulla valet av trä har här kommit att bli ett medel för att verka i enlighet med de hållbarhetskriterier som formulerats i Agenda 2030 som bland annat lyfter fram målsättningen att minska ojämlikheten och öka tillgängligheten för alla i samhället.”