Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor

  • Publicerad den 2018-04-30

EU-kommissionens förslag till förbud mot farliga CMR-ämnen i hudnära textilvaror har nu röstats igenom av EU:s medlemsländer. Goodpoints konsult Helén Klint var en av dem som arbetade med att ta fram och driva igenom förslaget.

Förbudet innebär att 33 cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska ämnen (CMR) förbjuds i slutet av 2020 på den europeiska marknaden. De textilvaror som kan innehålla dessa ämnen är exempelvis kläder, lakan, handdukar och skor. Även varor som producerats utanför EU omfattas av förbudet.

Goodpoints konsult Helén Klint jobbade som toxikolog på Kemikalieinspektionen 2012-2017 och var under den perioden delaktig i att ta fram förslaget och driva igenom förbudet.Helen_text
– Det var EU-kommissionen som lade fram förslaget, men vi på Kemikalieinspektionen var en stark pådrivande kraft. Vårt arbete med kemikalier i textil låg till grund för kommissionens förslag och vi hade ett nära samarbete med kommissionen i det här arbetet. Vi drev även förslaget på den internationella arenan och arbetade för att få till stånd ett förslag som de andra medlemsländerna kunde ställa sig bakom. Arbetet pågick i flera år, så det känns extra kul att det äntligen är i mål, säger Helén Klint.

Huvudsyftet med förbudet är att skydda EU:s konsumenter från de skadliga ämnena. Men det får också positiva bieffekter globalt.
– Enligt mig är det framför allt goda nyheter för arbetare utanför Europa som tillverkar kläder för vår marknad. De kommer förhoppningsvis att få en bättre arbetsmiljö framöver i och med att leverantörerna får hårdare krav på sig. Det är också förbudets stora styrka – till skillnad från många andra EU-regler om kemikalier omfattar det även importerade varor.

Vilket råd vill du ge till företag som berörs av förbudet?
– Att de bör se till att vara väl förberedda och i god tid kolla med sina leverantörer, särskilt de som verkar utanför EU, att de inte använder något av de förbjudna ämnena. Som företag är det mycket lättare att ställa krav på sina leverantörer om man har ett tydligt förbud i ryggen, säger Helén Klint.

Porträttbild på kvinna
Helén Klint