Kemikalieseminarium1

Vikten av en sund kemikaliehantering

Publicerad den 2017-03-03

En majoritet av arbetsgivarna har inte koll på alla kemikalier som de använder i sina verksamheter. Det menar Patrik Friberg, säljcoach på EcoOnline, som höll i frukostseminariet "Arbetsgivarens ansvar ur ett kemikalieperspektiv" tillsammans med Goodpoints Maria Danielson och Jannike Ludvigsson.

Tre av fyra arbetsgivare som skriver avtal med EcoOnline är ovetande om att de behöver utöka sina kemikalielicenser. Det handlar om företag och organisationer från en mängd olika branscher som tror att de har god kännedom om alla kemikalier som hanteras inom verksamheten.
– Men när de kommer till oss och ber om hjälp märker vi snabbt att de har stora brister i sitt kontroll- och registerarbete, säger Patrik Friberg.      

EcoOnline hjälper företag och statliga myndigheter genom att tillhandahålla ett webbaserat kemikalieregister där kunden kan hantera sina säkerhetsdatablad på ett smidigt och effektivt sätt. Till exempel läggs leverantörernas uppdateringar av säkerhetsdatabladen in automatiskt i registret. Man får också en bättre överblick över gällande lagstiftning, något som annars kan bli snårigt om ens verksamhet hanterar hundratals olika kemikalier som byts ut regelbundet.
– Det viktigaste är att arbetsgivaren känner till sitt ansvar och följer lagar och regler. Vi får ofta påvisa för våra kunder att det inte räcker att granska sin kemikaliehantering en gång per år. Vill de ha en lyckad och korrekt kemikaliehantering måste den ske systematiskt under hela året, ett arbete som underlättas med vårt verktyg, säger Patrik Friberg.

Kemikalieseminarium2
Patrik Friberg, Jannike Ludvigsson och Maria Danielson.

Enligt Maria Danielson, konsult på Goodpoint, kan en genomtänkt kemikaliehantering ge stora fördelar.
– Arbetsförhållandena blir bättre då riskerna minimeras på arbetsplatsen, den ekonomiska lönsamheten ökar och företaget blir mer attraktivt som arbetsgivare, säger hon.

Känner du dig osäker på vilka kemikalier som finns på just din arbetsplats? Kontakta oss så kanske vi kan hjälpa till, eller besök EcoOnlines hemsida för mer information om deras tjänster.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!

2018-04-08

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling Vilka utmaningar och möjligheter kommer med den nya standarden ISO-45001?

2018-01-16

Nytt uppdrag inom bygg och anläggning Goodpoint har vunnit ett nytt avrop för Trafikverket gällande kvalitetsmiljömålet Giftfri miljö.

2017-10-02

Vi kartlägger kemikalier i papper och kartong Regeringen har inlett en stor satsning på kemikalieanalys. Vi utför ett av uppdragen.

2017-09-26

Inspektion av CLP-märkningar i höst Kemikalieinspektionen följer nu upp lagändringen som trädde i kraft den 1 juni.