Swedwatch1

En utmaning att säkerställa sociala krav på leverantörskedjan

Publicerad den 2017-02-22

När landstingen började ställa sociala krav i upphandlingar av kirurgiska instrument från bland annat Pakistan förbättrades förhållandena avsevärt för verkstadsarbetarna. Men det finns fortfarande ett utvecklingsbehov, framförallt gällande hälsa och säkerhet, enligt researchorganisationen Swedwatch.

Bild: Swedwatch

Den här filmen från Swedwatch tar upp sociala förhållanden under tillverkningen av kirurgiska instrument i Pakistan. Arbetsvillkoren och miljöerna i de runt tusen verkstäderna är ofta bristfälliga, vilket bidrar till att instrumenten kan säljas för väldigt låga priser. Bland köparna finns flera svenska importföretag.

Filmen bygger på jämförelser mellan åren 2007 och 2015, uppgifter som också publicerades i den här rapporten i november 2016, och visar glädjande nog på omfattande förbättringar av arbetsförhållandena i flera av verkstäderna som levererar till Sveriges regioner och landsting. Efter att landstingen började ställa sociala krav har lönerna ökat, arbetstiderna minskat och motverkandet av barnarbete har stärkts hos de leverantörer som granskats.  

Saknar skyddsutrustning
Men det finns fortfarande mycket kvar att göra, enligt Swedwatch, framförallt gällande hälsa och bristande säkerhet. Arbetarna saknar i regel skyddsutrustning. De riskerar att exponeras för skadliga kemikalier och skadas vid användning av osäkra maskiner.  

De pakistanska leverantörerna själva säger i filmen att om de ska kunna fortsätta förbättra arbetsförhållandena, så måste internationella köpare betala mer för produkterna.  

De svenska importföretagen å sin sida, svarar att om de ska kunna betala mer för varorna så måste landstingen ta större hänsyn till kostnaden för förbättrade arbetsförhållanden i leverantörskedjan och inte bara tilldela kontrakt till den leverantör som erbjuder lägst pris. 

Låga priser prioriteras
Anna Lefevre Skjöldebrand är vd för branschorganisationen Swedish Medtech. Hon menar att även om upphandlingskrav i princip alltid ställs idag, så efterlevs de inte fullt ut eftersom låga priser fortfarande prioriteras.
 Man riskerar därför att de seriösa leverantörerna som faktiskt arbetar ambitiöst med de här frågorna faller bort på grund av att de har dyrare produkter, säger hon till Swedwatch. 

Pauline Göthberg, nationell samordnare för socialt ansvarstagande i offentlig upphandling på Sveriges landsting och regioner, betonar att även om priset är lägre så har leverantörerna förbundit sig till landstingens uppförandekod.
 Kirurgiska instrument är ett av våra högprioriterade riskområden där vi alltid ställer sociala krav. Vår uppförandekod är ett obligatoriskt krav som våra leverantörer måste uppfylla, och vi förväntar oss också att de sociala kostnaderna är inkluderade i deras pris.

 

2020-01-29

Vässa din hållbarhetskompetens med GRI Standards ”Intiutivt och självklart. Men också med dolda fallgropar som vi lärt oss parera.” Så säger de som genomfört Goodpoints certifierade utbildning i hållbarhetsredovisning enligt GRI Standards. Kursledaren Daniel Granberg tipsar om ett oumbärligt verktyg för alla hållbarhetsintresserade.

2020-01-29

Så parerar du klimatarbetets biverkningar Effektglappet är gapet mellan det vi vet att vi ska göra – och det vi verkligen gör. Och det saboterar ert klimatarbete. Tricket är att skaffa sig koll. På helhetseffekten och på känslorna som styr oss. Det säger Klimatpsykologen Kata Nylén.

2019-12-18

Megatrender och historia när Goodpoint föreläste på Träskyddsdagarna Visste du att växthuseffekten började diskuteras redan på 1930-talet?Eller att miljöopinionen fick en jätteskjuts av Rachel Carsons bok Tyst Vår på 1960-talet? På uppdrag av Träskyddsföreningen gjorde Goodpoint i början av november en historisk odyssé över hållbarhetsområdets historia och megatrender.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!