Stockholms Städsystem

"Hållbarhet är en kvalitetsstämpel"

Publicerad den 2017-06-21

Städföretaget Stockholms Städsystem har varit vår kund i ungefär ett år. Här berättar VD:n Emma Unevik om samarbetet och vad hållbarhet betyder för dem i egenskap av aktör i en hårt ansatt bransch.

Städbranschen kritiseras ofta för att vara grogrund för oseriösa företag med dåliga anställningsvillkor och svart arbetskraft. Men det finns också seriösa aktörer, sådana som förstår att både miljöhänsyn och kvalitetsarbete är nödvändigt för att skapa en långsiktig positiv utveckling. Stockholms Städsystem är ett sådant företag. De är även Goodpoints kund, vilket vi är väldigt glada över.

 Hur hittade ni oss?

– Det var för ungefär ett år sedan. Vi har varit miljö- och kvalitetscertifierade ganska länge, men när den nya utgåvan av ISO-standarderna kom ut insåg vi att vi var tvungna att göra ganska omfattande ändringar och tillägg för att uppfylla kraven. Vi var underbemannade och skulle aldrig ha kunnat hantera ett så omfattande arbete själva. Så för att få ett riktigt bra och proffsigt resultat satte jag mig ner och letade på nätet. Jag hittade Goodpoint och fick snabbt ett förtroende, först efter att ha läst om era tjänster på hemsidan och senare när vi hade pratat i telefon, säger Emma Unevik, VD för Stockholms Städsystem.
– Vi uttryckte tydligt att vi vill ha hjälp med rubbet. Vi avsatte tid för månadsmöten under ett år där ni lotsade oss igenom processen och vi berättade hur vår verksamhet ser ut. Det tog ni till er väldigt bra. Under året har ni varit här månadsvis och suttit i möten med mig och ledningsgruppen.  

Hur har vi skött oss hittills?
– Vi är väldigt, väldigt nöjda! Projektledande konsulten från Goodpoint har otroligt hög kompetens inom området, han är strukturerad och lyhörd inför våra önskemål. Vi som inte är vana vid ISO:s byråkratiska värld behöver någon som kan förklara allt på ett lättbegripligt sätt. Konsulten har varit extra bra på det. Standarden lämnar ju många stycken öppna för tolkning. Det står till exempel att man kan göra en riskbedömning, men inte hur man ska göra den. Då kom konsulten med lösningar för hur det kan läggas upp på ett professionellt sätt.

Vad tycker andra på företaget?
– Det har varit väldigt upskattat att ha Goodpoint här. Jag har fått kommentarer från ledningen att det är första gången som ISO faktiskt känns både roligt och begripligt.

Vad är er syn på hållbarhet inom städbranschen? 
– Miljö- och kvalitetscertifiering är vanligare än man tror i den seriösa delen av branschen. För oss är hållbarhet väldigt viktigt. Dels för att hållbarhet är en kvalitetsstämpel för våra kunder, dels för att många upphandlare kräver att leverantören är miljö- och kvalitetscertifierad. Vi ser också ledningssystemet som en viktig del i vår verksamhet för att få till struktur. Det skapar ordning och reda och för med sig en massa goda rutiner för hela företaget. 

Finns det något som vi kan göra bättre?
– Nej, allt har varit i princip perfekt. Men vi får se hur det går i den externa revisionen som vi nyligen gick igenom. Frågar du igen om några veckor kanske du får ett annat svar, avslutar Emma Unevik och skrattar.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!

2018-04-08

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling Vilka utmaningar och möjligheter kommer med den nya standarden ISO-45001?

2018-01-16

Nytt uppdrag inom bygg och anläggning Goodpoint har vunnit ett nytt avrop för Trafikverket gällande kvalitetsmiljömålet Giftfri miljö.

2017-10-02

Vi kartlägger kemikalier i papper och kartong Regeringen har inlett en stor satsning på kemikalieanalys. Vi utför ett av uppdragen.

2017-09-26

Inspektion av CLP-märkningar i höst Kemikalieinspektionen följer nu upp lagändringen som trädde i kraft den 1 juni.