Solceller

Regeringen sänker skatten på solel

Publicerad den 2016-11-22

Den hårt kritiserade skatten på solel för eget bruk sänks till sommaren från 30 öre till 0,5 öre per kilowatt-timme. Regeringens mål är att skatten ska försvinna helt i framtiden.

Det var i somras som regeringen införde skatten på solenergi för eget bruk. Beslutet rörde upp en kritikstorm, många var besvikna och frågande till regeringens motivering. En av dem var Per Åsling (C), skatteutskottets ordförande.

– Det är häpnadsväckande och obegripligt att regeringen vill införa skatten. Det är en politik som går stick i stäv med det hållbara samhälle som vi vill bygga och det hämmar utvecklingen av förnyelsebar el, sa han då till tidningen Ny Teknik. 

Men nu har alltså regeringen backat och sänkt skatten med hela 98 procent. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) har regeringen under lång tid försökt hitta ett sätt att sänka och ta bort skatten som är förenligt med de regler som finns i EU. Det var just EU:s regler som ska ha gjort skatten nödvändig från början, menar regeringen, och nu har reglerna ändrats vilket möjliggör den rejäla skattesänkningen. 

Solenergibranschen är förstås glada över nyheten. 

– Jag ser det här som väldigt positivt. Det är bra att man ändrar och skickar signalen till marknaden att det blir enklare att satsa på solenergi, säger Johan Lindahl, talesperson på Svensk Solenergi till Dagens Nyheter. 

Goodpoints kommentar:
Vi tycker verkligen att  en större satsning behövs. Bara 0,1 procent av Sveriges elproduktion kommer från solel, vilket placerar oss i EU:s bottenskikt. Och vi kan inte skylla på vårt nordliga, solfattiga läge. Jämfört med Centraleuropa, där exempelvis Tyskland får 8 procent av sin totala el från solenergi, har Sverige nästan lika många årliga soltimmar

Med skattesänkningen följer förhoppningsvis en mer positiv utveckling som krymper gapet till övriga europeiska länder. Många svenska företag, kommuner, landsting och bostadsrättsföreningar har ju redan i dag en ambition att installera solcellsanläggningar på sina fastigheter. Nu har de chansen – utan att riskera en förlustaffär.

Skattesänkningen införs 1 juli 2017 och berör solcellsanläggningar med en effekt på mer än 255 kilowatt.

2020-01-29

Vässa din hållbarhetskompetens med GRI Standards ”Intiutivt och självklart. Men också med dolda fallgropar som vi lärt oss parera.” Så säger de som genomfört Goodpoints certifierade utbildning i hållbarhetsredovisning enligt GRI Standards. Kursledaren Daniel Granberg tipsar om ett oumbärligt verktyg för alla hållbarhetsintresserade.

2020-01-29

Så parerar du klimatarbetets biverkningar Effektglappet är gapet mellan det vi vet att vi ska göra – och det vi verkligen gör. Och det saboterar ert klimatarbete. Tricket är att skaffa sig koll. På helhetseffekten och på känslorna som styr oss. Det säger Klimatpsykologen Kata Nylén.

2019-12-18

Megatrender och historia när Goodpoint föreläste på Träskyddsdagarna Visste du att växthuseffekten började diskuteras redan på 1930-talet?Eller att miljöopinionen fick en jätteskjuts av Rachel Carsons bok Tyst Vår på 1960-talet? På uppdrag av Träskyddsföreningen gjorde Goodpoint i början av november en historisk odyssé över hållbarhetsområdets historia och megatrender.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!