Solceller

Regeringen sänker skatten på solel

Publicerad den 2016-11-22

Den hårt kritiserade skatten på solel för eget bruk sänks till sommaren från 30 öre till 0,5 öre per kilowatt-timme. Regeringens mål är att skatten ska försvinna helt i framtiden.

Det var i somras som regeringen införde skatten på solenergi för eget bruk. Beslutet rörde upp en kritikstorm, många var besvikna och frågande till regeringens motivering. En av dem var Per Åsling (C), skatteutskottets ordförande.

– Det är häpnadsväckande och obegripligt att regeringen vill införa skatten. Det är en politik som går stick i stäv med det hållbara samhälle som vi vill bygga och det hämmar utvecklingen av förnyelsebar el, sa han då till tidningen Ny Teknik. 

Men nu har alltså regeringen backat och sänkt skatten med hela 98 procent. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) har regeringen under lång tid försökt hitta ett sätt att sänka och ta bort skatten som är förenligt med de regler som finns i EU. Det var just EU:s regler som ska ha gjort skatten nödvändig från början, menar regeringen, och nu har reglerna ändrats vilket möjliggör den rejäla skattesänkningen. 

Solenergibranschen är förstås glada över nyheten. 

– Jag ser det här som väldigt positivt. Det är bra att man ändrar och skickar signalen till marknaden att det blir enklare att satsa på solenergi, säger Johan Lindahl, talesperson på Svensk Solenergi till Dagens Nyheter. 

Goodpoints kommentar:
Vi tycker verkligen att  en större satsning behövs. Bara 0,1 procent av Sveriges elproduktion kommer från solel, vilket placerar oss i EU:s bottenskikt. Och vi kan inte skylla på vårt nordliga, solfattiga läge. Jämfört med Centraleuropa, där exempelvis Tyskland får 8 procent av sin totala el från solenergi, har Sverige nästan lika många årliga soltimmar

Med skattesänkningen följer förhoppningsvis en mer positiv utveckling som krymper gapet till övriga europeiska länder. Många svenska företag, kommuner, landsting och bostadsrättsföreningar har ju redan i dag en ambition att installera solcellsanläggningar på sina fastigheter. Nu har de chansen – utan att riskera en förlustaffär.

Skattesänkningen införs 1 juli 2017 och berör solcellsanläggningar med en effekt på mer än 255 kilowatt.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!

2018-04-08

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling Vilka utmaningar och möjligheter kommer med den nya standarden ISO-45001?

2018-01-16

Nytt uppdrag inom bygg och anläggning Goodpoint har vunnit ett nytt avrop för Trafikverket gällande kvalitetsmiljömålet Giftfri miljö.

2017-10-02

Vi kartlägger kemikalier i papper och kartong Regeringen har inlett en stor satsning på kemikalieanalys. Vi utför ett av uppdragen.

2017-09-26

Inspektion av CLP-märkningar i höst Kemikalieinspektionen följer nu upp lagändringen som trädde i kraft den 1 juni.