pappersrullar

Goodpoint deltar i stor satsning på kemikalieanalys

Publicerad den 2017-10-02

På uppdrag av Kemikalieinspektionen ska Goodpoint under hösten kartlägga kemiska ämnen i varor gjorda av papper och kartong. Det är en del av en större satsning från regeringen som avsatt 20 miljoner kronor under en fyraårsperiod till kartläggning av farliga kemikalier i konsumentnära produkter.

Förutom papper och kartong ska även gummi och silikon, intimhygienprodukter och mikroplaster i kemiska produkter analyseras. Produktgrupperna har alla gemensamt att de är konsumentnära, alltså att de används i sammanhang där ämnen i produkten kan tas upp av och påverka människokroppen. 

Goodpoints del i satsningen är att kartlägga produktgruppen papper och kartong. Uppdraget kommer att göras tillsammans med Danmarks tekniska universitet och analysföretaget PP Polymer. Helén Klint är projektansvarig på Goodpoint.
– Projektet är indelat i två steg där det första går ut på att vi ska identifiera och kartlägga material och varor i pappers- och kartongområdet på den svenska marknaden. I det andra steget ska vi kartlägga vilka kemiska ämnen som används i tillverkningen av materialen och som kan finnas kvar i den färdiga produkten, säger hon. 

Vilka varor kan det handla det om?
– Kartläggningen är bred och ska täcka in mycket, men vi prioriterar konsumentnära varor. Det kan till exempel vara tidningspapper, hushållspapper, livsmedelsförpackningar, pizzakartonger och smörpapper. Vi har även ett barnperspektiv i projektet och prioriterar produkter som riktar sig direkt till barn och produkter som barn kommer i kontakt med i sin vardag, som kvitton och presentpapper.  

Är det några särskilda farliga ämnen som kan finnas just i papper och kartong?
– Det kan vi inte uttala oss om i förväg. Vi går inte in i kartläggningen med förutsättningen att vi ska hitta en massa farliga ämnen. Varugruppen är fortfarande relativt outforskad, därför behöver vi mer kunskap. När vi är klara med kartläggningen av vilka ämnen som kan finnas i produkterna kan vi gå vidare och titta på vilka ämnen som kan innebära en faktisk risk, säger Helén Klint.

2020-01-29

Vässa din hållbarhetskompetens med GRI Standards ”Intiutivt och självklart. Men också med dolda fallgropar som vi lärt oss parera.” Så säger de som genomfört Goodpoints certifierade utbildning i hållbarhetsredovisning enligt GRI Standards. Kursledaren Daniel Granberg tipsar om ett oumbärligt verktyg för alla hållbarhetsintresserade.

2020-01-29

Så parerar du klimatarbetets biverkningar Effektglappet är gapet mellan det vi vet att vi ska göra – och det vi verkligen gör. Och det saboterar ert klimatarbete. Tricket är att skaffa sig koll. På helhetseffekten och på känslorna som styr oss. Det säger Klimatpsykologen Kata Nylén.

2019-12-18

Megatrender och historia när Goodpoint föreläste på Träskyddsdagarna Visste du att växthuseffekten började diskuteras redan på 1930-talet?Eller att miljöopinionen fick en jätteskjuts av Rachel Carsons bok Tyst Vår på 1960-talet? På uppdrag av Träskyddsföreningen gjorde Goodpoint i början av november en historisk odyssé över hållbarhetsområdets historia och megatrender.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!