pappersrullar

Goodpoint deltar i stor satsning på kemikalieanalys

Publicerad den 2017-10-02

På uppdrag av Kemikalieinspektionen ska Goodpoint under hösten kartlägga kemiska ämnen i varor gjorda av papper och kartong. Det är en del av en större satsning från regeringen som avsatt 20 miljoner kronor under en fyraårsperiod till kartläggning av farliga kemikalier i konsumentnära produkter.

Förutom papper och kartong ska även gummi och silikon, intimhygienprodukter och mikroplaster i kemiska produkter analyseras. Produktgrupperna har alla gemensamt att de är konsumentnära, alltså att de används i sammanhang där ämnen i produkten kan tas upp av och påverka människokroppen. 

Goodpoints del i satsningen är att kartlägga produktgruppen papper och kartong. Uppdraget kommer att göras tillsammans med Danmarks tekniska universitet och analysföretaget PP Polymer. Helén Klint är projektansvarig på Goodpoint.
– Projektet är indelat i två steg där det första går ut på att vi ska identifiera och kartlägga material och varor i pappers- och kartongområdet på den svenska marknaden. I det andra steget ska vi kartlägga vilka kemiska ämnen som används i tillverkningen av materialen och som kan finnas kvar i den färdiga produkten, säger hon. 

Vilka varor kan det handla det om?
– Kartläggningen är bred och ska täcka in mycket, men vi prioriterar konsumentnära varor. Det kan till exempel vara tidningspapper, hushållspapper, livsmedelsförpackningar, pizzakartonger och smörpapper. Vi har även ett barnperspektiv i projektet och prioriterar produkter som riktar sig direkt till barn och produkter som barn kommer i kontakt med i sin vardag, som kvitton och presentpapper.  

Är det några särskilda farliga ämnen som kan finnas just i papper och kartong?
– Det kan vi inte uttala oss om i förväg. Vi går inte in i kartläggningen med förutsättningen att vi ska hitta en massa farliga ämnen. Varugruppen är fortfarande relativt outforskad, därför behöver vi mer kunskap. När vi är klara med kartläggningen av vilka ämnen som kan finnas i produkterna kan vi gå vidare och titta på vilka ämnen som kan innebära en faktisk risk, säger Helén Klint.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!

2018-04-08

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling Vilka utmaningar och möjligheter kommer med den nya standarden ISO-45001?

2018-01-16

Nytt uppdrag inom bygg och anläggning Goodpoint har vunnit ett nytt avrop för Trafikverket gällande kvalitetsmiljömålet Giftfri miljö.

2017-10-02

Vi kartlägger kemikalier i papper och kartong Regeringen har inlett en stor satsning på kemikalieanalys. Vi utför ett av uppdragen.

2017-09-26

Inspektion av CLP-märkningar i höst Kemikalieinspektionen följer nu upp lagändringen som trädde i kraft den 1 juni.