Gp Blur

Hur påverkas företag av nya kraven på obligatorisk hållbarhetsredovisning

Publicerad den 2015-10-23

Goodpoint medverkade på Miljörapportens heldagskonferens om hållbarhetsredovisning som enda utställare. Det var mycket aktivitet kring GPs monter med mycket intressanta diskussioner och synpunkter.

Det pratades mycket om hur det nya EU direktivet 2014/34/EU kommer att påverka svenska företag. Nästa år räknar Justitiedepartementet med att runt 2 000 svenska företag kommer att beröras när direktivet implementeras i svensk lag. Många av dessa företag hållarhetsredovisar redan idag men för många är detta helt nytt.

Under konferensen pratades det mycket om att den svenska tillämpningen av direktivet kommer att gå längre än EU-krav. EU:s krav är att företag med fler än 500 anställda måste börja hållbarhetsredovisa. Sverige vill gå längre med definitionen ”stora företag” och att detta ska omfatta företag med fler än 250 anställda.  Utöver kravet med antalet anställda så ska:

Många deltagare var från företag som inte hållbarhetsredovisar idag men som nu troligen kommer att omfattas av lagkrav att hållbarhetsredovisa. Vi på Goodpoint tror att det här nya direktivet kan få positiva konsekvenser genom att fler företag kommer att ta hållbarhetsarbetet mer på allvar och ställa krav på sina leverantörer. Fler företag kommer också ta hänsyn till intressenterna och deras roll kommer att stärkas ytterligare.

2020-01-29

Vässa din hållbarhetskompetens med GRI Standards ”Intiutivt och självklart. Men också med dolda fallgropar som vi lärt oss parera.” Så säger de som genomfört Goodpoints certifierade utbildning i hållbarhetsredovisning enligt GRI Standards. Kursledaren Daniel Granberg tipsar om ett oumbärligt verktyg för alla hållbarhetsintresserade.

2020-01-29

Så parerar du klimatarbetets biverkningar Effektglappet är gapet mellan det vi vet att vi ska göra – och det vi verkligen gör. Och det saboterar ert klimatarbete. Tricket är att skaffa sig koll. På helhetseffekten och på känslorna som styr oss. Det säger Klimatpsykologen Kata Nylén.

2019-12-18

Megatrender och historia när Goodpoint föreläste på Träskyddsdagarna Visste du att växthuseffekten började diskuteras redan på 1930-talet?Eller att miljöopinionen fick en jätteskjuts av Rachel Carsons bok Tyst Vår på 1960-talet? På uppdrag av Träskyddsföreningen gjorde Goodpoint i början av november en historisk odyssé över hållbarhetsområdets historia och megatrender.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!