CMR-förbud

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor

Publicerad den 2018-04-30

EU-kommissionens förslag till förbud mot farliga CMR-ämnen i hudnära textilvaror har nu röstats igenom av EU:s medlemsländer. Goodpoints konsult Helén Klint var en av dem som arbetade med att ta fram och driva igenom förslaget.

Förbudet innebär att 33 cancerogena, mutagena och reproduktionstoxiska ämnen (CMR) förbjuds i slutet av 2020 på den europeiska marknaden. De textilvaror som kan innehålla dessa ämnen är exempelvis kläder, lakan, handdukar och skor. Även varor som producerats utanför EU omfattas av förbudet.

Goodpoints konsult Helén Klint jobbade som toxikolog på Kemikalieinspektionen 2012-2017 och var under den perioden delaktig i att ta fram förslaget och driva igenom förbudet. Helen_text
 Det var EU-kommissionen som lade fram förslaget, men vi på Kemikalieinspektionen var en stark pådrivande kraft. Vårt arbete med kemikalier i textil låg till grund för kommissionens förslag och vi hade ett nära samarbete med kommissionen i det här arbetet. Vi drev även förslaget på den internationella arenan och arbetade för att få till stånd ett förslag som de andra medlemsländerna kunde ställa sig bakom. Arbetet pågick i flera år, så det känns extra kul att det äntligen är i mål, säger Helén Klint.

Huvudsyftet med förbudet är att skydda EU:s konsumenter från de skadliga ämnena. Men det får också positiva bieffekter globalt.
 Enligt mig är det framför allt goda nyheter för arbetare utanför Europa som tillverkar kläder för vår marknad. De kommer förhoppningsvis att få en bättre arbetsmiljö framöver i och med att leverantörerna får hårdare krav på sig. Det är också förbudets stora styrka  till skillnad från många andra EU-regler om kemikalier omfattar det även importerade varor.

Vilket råd vill du ge till företag som berörs av förbudet?
 Att de bör se till att vara väl förberedda och i god tid kolla med sina leverantörer, särskilt de som verkar utanför EU, att de inte använder något av de förbjudna ämnena. Som företag är det mycket lättare att ställa krav på sina leverantörer om man har ett tydligt förbud i ryggen, säger Helén Klint.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!

2018-04-08

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling Vilka utmaningar och möjligheter kommer med den nya standarden ISO-45001?

2018-01-16

Nytt uppdrag inom bygg och anläggning Goodpoint har vunnit ett nytt avrop för Trafikverket gällande kvalitetsmiljömålet Giftfri miljö.

2017-10-02

Vi kartlägger kemikalier i papper och kartong Regeringen har inlett en stor satsning på kemikalieanalys. Vi utför ett av uppdragen.