Hållbar jul

Så firar du en hållbar jul

Publicerad den 2016-11-21

Nu står mångas favorithögtid inför dörren med tindrande juleljus, barrdoftande granar och mat som får det att vattnas i munnen. Här kommer våra tips för inte bara en god, utan även en hållbar jul!

1. Julklapparna. Sjysta klappar, oavsett om de ges till små knoddar eller pensionärer, är såklart sådana som både kommer till användning och tar hänsyn till människor och miljö. Varför inte en upplevelse? Biobiljetter, massage för någons onda rygg, det där träningskortet som släktingen aldrig unnar sig eller – för den mer äventyrlige – en kurs i att segla vindsnabb isjakt. Ja, ni fattar grejen. Superkul och superhållbart!

2. Julmaten. Mycket av julstöket sker just i köket och för många tar det dagar, om inte veckor, att äta upp allt det goda efteråt. För att slippa onödigt matsvinn är det bra att planera julbordet efter sällskapets favoriträtter och göra dem i lagom mängder. Tänk på att köpa MSC-märkt fisk, spara in lite på köttet och passa på att frossa i säsongens bästa närodlade grönsaker. Exempelvis grönkål, brysselkål och svartrot är fantastiska vintergrönsaker med smaker som passar i många juliga rätter. Julfika? Med Fairtrade-märkt kaffe och choklad blir det inte bara gott, utan även socialt och ekologiskt hållbart. 

3. Julbelysningen. När mörkret kryper på är det få saker som skapar mysstämning som ljusstakar och ljusslingor. Som tur är finns det i dag gott om skinande alternativ som är både klimatsmarta och energisnåla, som LED- och lågenergilampor. Skaffa också en timer så gör det ingenting om du skulle råka glömma släcka inför natten eller när du lämnar ett rum. 

4. Julgranen. Är du en av dem som längtar efter doften av barr och kåda inför varje jul? I det stora utbudet finns det både ekologiska och närodlade granar att hitta. Om du är allergisk, eller bara vill slippa få barr under sockarna, så kan en plastgran vara ett alternativ. Behåll den även under kommande jular så sparar du miljön. Och vad vore en gran utan pynt? I second hand-affärer kan du hitta allt från plastgranar till julgranskulor, för att inte tala om vackra prydnader från förr. Även det en vinst för miljön – och för plånboken. 

5. Julresorna. Oavsett om du styr kosan mot släkten i Haparanda eller varmare breddgrader, fundera gärna på hur du kan nå ditt mål på ett miljövänligt sätt. Tåg är som vi alla vet att föredra där, men är resan lång och tiden knapp är det inte alltid en realistisk lösning. Då går det att lägga en extra slant på klimatkompensering, som numera är både enklare att köpa och billigare än vad en kan tro. Priset för att klimatkompensera en flygresa brukar ligga på 1–2 kronor per mil, beroende på om köpet sker via flygbolaget, flygplatsen eller en extern organisation.  

God hållbar jul, önskar vi på Goodpoint!

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!

2018-04-08

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling Vilka utmaningar och möjligheter kommer med den nya standarden ISO-45001?

2018-01-16

Nytt uppdrag inom bygg och anläggning Goodpoint har vunnit ett nytt avrop för Trafikverket gällande kvalitetsmiljömålet Giftfri miljö.

2017-10-02

Vi kartlägger kemikalier i papper och kartong Regeringen har inlett en stor satsning på kemikalieanalys. Vi utför ett av uppdragen.

2017-09-26

Inspektion av CLP-märkningar i höst Kemikalieinspektionen följer nu upp lagändringen som trädde i kraft den 1 juni.

2017-06-21

"Hållbarhet är en kvalitetsstämpel" Vi tog en pratstund med vår kund Emma Unevik, VD för Stockholms Städsystem.