CLP5

Nya CLP-märkningen nu obligatorisk

Publicerad den 2017-06-13

Den 1 juni i år gick övergångsperioden ut för kemiska produkter som är märkta enligt de gamla reglerna i CLP-förordningen.

Det innebär att alla kemiska blandningar som säljs på marknaden måste märkas, klassificeras och förpackas enligt de nya reglerna. Även produkter som tidigare haft dispens, och fick behålla gamla märkningar under en tvåårig övergångsperiod, omfattas nu av bestämmelserna.

>> Läs mer om kemikalielagstiftning

Enligt Kemikalieinspektionen är detta särskilt relevant för återförsäljare och butiker som behöver kontrollera att förpackningar med äldre märkning inte längre finns på hyllorna: "Många företag förväntas ha gjort slut på sina lager under övergångstiden och all försäljning eller import efter den 1 juni 2017 behöver alltså ske enligt CLP-förordningen", skriver KEMI.

CLP4

Om du handlar med kemiska produkter och har kvar förpackningar med gamla märkningar på lagret eller i butik behöver de anpassas så att de är förenliga med kraven i CLP. Notera att vissa produkter och förpackningar kan behöva fler anpassningar än att bara byta ut deras faropiktogram.

Berörs ditt företag eller din organisation av de nya reglerna? Eller har du andra frågor som rör kemikalielagstiftning, till exempel Reach? Kontakta vår konsult Maria Danielson:

Maria D Farg
maria.danielson@goodpoint.se
Tel: 08-789 04 60

2020-01-29

Vässa din hållbarhetskompetens med GRI Standards ”Intiutivt och självklart. Men också med dolda fallgropar som vi lärt oss parera.” Så säger de som genomfört Goodpoints certifierade utbildning i hållbarhetsredovisning enligt GRI Standards. Kursledaren Daniel Granberg tipsar om ett oumbärligt verktyg för alla hållbarhetsintresserade.

2020-01-29

Så parerar du klimatarbetets biverkningar Effektglappet är gapet mellan det vi vet att vi ska göra – och det vi verkligen gör. Och det saboterar ert klimatarbete. Tricket är att skaffa sig koll. På helhetseffekten och på känslorna som styr oss. Det säger Klimatpsykologen Kata Nylén.

2019-12-18

Megatrender och historia när Goodpoint föreläste på Träskyddsdagarna Visste du att växthuseffekten började diskuteras redan på 1930-talet?Eller att miljöopinionen fick en jätteskjuts av Rachel Carsons bok Tyst Vår på 1960-talet? På uppdrag av Träskyddsföreningen gjorde Goodpoint i början av november en historisk odyssé över hållbarhetsområdets historia och megatrender.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!