Caroline MIS

Caroline Rosenberg intervjuad i Miljö & Utveckling

Publicerad den 2018-04-08

Goodpoints seniorkonsult Caroline Rosenberg är aktuell i Miljö & Utvecklings återkommande inslag "Fredagsintervjun". Där berättar hon om den nya standarden för arbetsmiljöledningssystem, ISO-45001.

Caroline Rosenberg är en av Sveriges mest erfarna konsulter inom arbetsmiljöområdet. Hon var själv med i arbetsgruppen som tog fram ISO-45001.
– OHSAS-18001, som inte är en ISO-standard, kommer ersättas av den nya ISO-standarden. Det innebär att alla som uppfyller den gamla standarden istället ska uppfylla den nya. Övergångsperioden är på tre år, så man bör senast 18 mars 2021 ha gått över till den nya standarden, säger Caroline Rosenberg till Miljö & Utveckling.

M&U: På vilket sätt skiljer sig den nya ISO-standarden från OHSAS-18001?
– Den nya ISO-standarden innehåller mer omfattande krav på samverkan. Det är mer krav på att man ska arbeta systematiskt med arbetsmiljöfrågor även på en strategisk nivå. Standarden ställer också mycket högre krav på högsta ledningens engagemang i arbetsmiljöarbetet, jämfört med vad den gamla standarden gjorde. 

M&U: Vilka är de största utmaningarna med den nya standarden? 
– Den ställer omfattande krav på att man ska jobba systematiskt med att identifiera faror, risker och möjligheter i arbetsmiljön och åtgärda det. Man ska även ta hänsyn till lagstiftning och se till att ha ett arbetssätt som i praktiken följer dessa krav. Att följa den nya standarden kräver en större arbetsinsats jämfört med att bara följa lagstiftningen. Men man får ju ett lyft i sitt arbetssätt också, säger Caroline Rosenberg.

Läs hela intervjun här.

2020-01-29

Vässa din hållbarhetskompetens med GRI Standards ”Intiutivt och självklart. Men också med dolda fallgropar som vi lärt oss parera.” Så säger de som genomfört Goodpoints certifierade utbildning i hållbarhetsredovisning enligt GRI Standards. Kursledaren Daniel Granberg tipsar om ett oumbärligt verktyg för alla hållbarhetsintresserade.

2020-01-29

Så parerar du klimatarbetets biverkningar Effektglappet är gapet mellan det vi vet att vi ska göra – och det vi verkligen gör. Och det saboterar ert klimatarbete. Tricket är att skaffa sig koll. På helhetseffekten och på känslorna som styr oss. Det säger Klimatpsykologen Kata Nylén.

2019-12-18

Megatrender och historia när Goodpoint föreläste på Träskyddsdagarna Visste du att växthuseffekten började diskuteras redan på 1930-talet?Eller att miljöopinionen fick en jätteskjuts av Rachel Carsons bok Tyst Vår på 1960-talet? På uppdrag av Träskyddsföreningen gjorde Goodpoint i början av november en historisk odyssé över hållbarhetsområdets historia och megatrender.

2019-11-25

Fem tips för schysstare affärer Vill ni stärka er sociala hållbarhet? Här är tipsen som ger er rivstart i arbetet med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

2019-10-23

Vi hjälper er på hållbarhetsresan Oavsett var ni befinner er på hållbarhetsresan hjälper vi er att navigera rätt.

2019-06-27

Vi söker nya konsulter Är du en fena på hållbarhetskommunikation, verksamhetsutveckling eller kemifrågor?

2019-04-03

"Perfekt läge att få arbeta med utmanande projekt" Intervju med nyanställda konsulten Malin Hansson Reuter.

2018-04-30

Ja till förbud mot farliga ämnen i kläder och skor Goodpoints konsult var med och drev igenom förslaget som nu röstats igenom av EU:s medlemsländer.

2018-04-29

Kommuner oeniga om konstgräs Hur dåligt är egentligen konstgräs för hälsa och miljö?

2018-04-25

Vi söker nya konsulter Vi behöver förstärkning till vårt duktiga kemi- och miljöteam. Läs mer och ansök här!